Update gebruik SNG Rekenmodule vBVV

woensdag 17 maart 2021


De SNG Rekenmodule vBVV is op 1 januari 2021 in productie gegaan, de datum waarop de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet in werking is getreden. Gerechtsdeurwaarderskantoren maken vanaf 1 januari 2021 gebruik van de SNG Rekenmodule vBVV. Sinds kort zijn ook diverse lokale overheden in productie met de SNG Rekenmodule vBVV.

Er zijn inmiddels ruim 210.000 berekeningen succesvol uitgevoerd via de SNG Rekenmodule vBVV, welke geïntegreerd is in dossierapplicaties voor beslagleggende organisaties. Om de SNG Rekenmodule vBVV in productie te kunnen nemen moeten de acceptatietesten van softwareleveranciers zowel door SNG als het Programma goedgekeurd worden. De meeste dossierapplicaties zijn gereed voor productie, de laatste aanvullende acceptatietesten zijn in de afrondende fase.

Het geautomatiseerd berekenen van de toegepaste beslagvrije voet en het bepalen van (de volgorde van) het beslagobject is mogelijk via de SNG Rekenmodule vBVV. SNG heeft inhoudelijke feedback ontvangen van beslagleggers. Dit typeert de deskundigheid van de beslagleggers. Vragen uit de praktijk en issues worden waar mogelijk snel opgelost en anders belegd bij het tijdelijk beheer van de Keten voor Derdenbeslag zodat er voor geconstateerde issues structurele oplossingen worden gerealiseerd.

De rekenmodule is een belangrijke basis voor verbetering en de borging van het bestaansminimum. Gerechtsdeurwaarders geven aan dat de berekening conform de Wet vBVV in zijn algemeenheid resulteert in een hogere beslagvrije voet voor de schuldenaar.